Skip to content

Moeten motiveert minder (blogreeks)

In het nieuws werd altijd al veel gesproken over ongemotiveerde leerlingen. Tijdens en na de coronacrisis werd dit nog meer en meer zichtbaar. Hoe kan het dat scholieren en studenten vaak een gebrek aan motivatie hebben? En hoe kunnen zij hun drijfveer weer aanwakkeren?


Gebrek aan motivatie

Bij Studiescool horen wij wekelijks uitspraken van leerlingen als: ‘Ik heb geen zin meer…’, ‘Ja maar het is zo saaaaai…’, ‘Als ik nu stop, doe ik morgen extra mijn best.’, ‘We kunnen toch nog wel heel even pauze houden?’ En ook wij begrijpen dat er veel leukere dingen te doen zijn dan 5 dagen in de week aan je huiswerk zitten. 

geen-motivatie
Leerlingen hebben soms weinig motivatie om huiswerk te maken

Negatieve energie

Toch kun je, zelfs voor je schoolopdrachten, gemotiveerd zijn. In alles wat je doet is voldoening te vinden, maak het daarom leuk voor jezelf. De weerstand die de leerling namelijk opbouwt met frustreren, brengt voor zijn of haar omgeving en zichzelf alleen maar negativiteit mee. 

Zowel voor ouders als docenten is het interessant om te weten waar het bij een jongere ontbreekt aan motivatie en waarom die eeuwige strijd over zijn of haar uitstelgedrag voortduurt. Hoe vindt en behoudt de leerling motivatie? 

Maak het bespreekbaar

Ons doel is om de valkuilen van een leerling bespreekbaar te maken. Wellicht is het nuttig om af en toe eens terug te denken aan deze blogs, zodat je je weer herinnert waarom de leerling tegen het huiswerk, leren of het practicum aanhikt. 

In deze blogreeks nemen wij jullie dit schooljaar mee op ontdekking in de wereld van motivatie, moeten, willen en kunnen. 

Houd onze social media in de gaten voor de aankondiging van het nieuwe blog in deze reeks!

Blogreeks ‘Moeten motiveert minder’
Back To Top