Skip to content

FOMO – Fear Of Missing Out

Instagram posts en TikTok-video’s van geweldige feestjes of festivals. Uitgerekend jij lag gisteravond als enige van de vriendengroep in je bed. En nu zie jij al die foto’s op je feed voorbij komen.

Een gevoel van onzekerheid of angst komt opspelen. “Heb ik iets gemist?”, “Wat is mijn leven eigenlijk saai…”,  “Misschien hebben ze het wel leuker zonder mij?” Precies die gedachten en gevoelens noemen we FOMO: Fear Of Missing Out. 


De Hogeschool van Amsterdam heeft onderzoek gedaan naar deze populaire term. Uit onderzoek is gebleken dat 68% van de jongeren en jongvolwassen in Nederland regelmatig last heeft van FOMO: Fear Of Missing Out.

De grootste groep hiervan is student. Gevoelens van FOMO worden eigenlijk altijd in verband gebracht met het gebruik van sociale media. Via sociale media kun je namelijk dag en nacht op de hoogte blijven van wat de mensen om je heen aan het doen zijn.
(FOMO onder studenten, een moderne ziekte?, 2022)

 

FOMO in beeld gebracht. Een foto van een leerling met haar handen tegen haar hoofd. Ze straalt uit dat ze het even niet meer weet.
Onder scholieren is er nog een factor die deze angst veroorzaakt: stress!

Prestatiedruk vanuit de maatschappij, alsmaar hogere cijfers halen, het vooruitzicht dat je na de middelbare school gelijk begint met een studie en daarna solliciteert naar een hoger opgeleide baan. En dan hebben we het nog niet gehad over sociale verwachtingen. Afspreken met vrienden, feestjes, vakanties; ‘verplicht’, terwijl je daar op dat moment misschien niet eens zin in hebt…

Als gevolg van langdurige FOMO ontstaan er mentale klachten. En in extreme mate, kan het zelfs depressie of een burn-out veroorzaken. Ook zul je merken dat je schoolresultaten dalen, je vaker een les wil overslaan of dat je gewoon naar huis gaat. Wij hebben een paar tips verzameld om FOMO tegen te gaan:

 

 •  Accepteren.
  Uiteraard is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Maar als je leert te accepteren dat je niet overal bij kan of wil zijn, geef je jezelf veel meer rust. Je laat je op die manier niet beperken door angst en gunt jezelf de vrijheid van een avondje voor jezelf.

 

 • Laat je niet teveel afleiden.
  We hebben tegenwoordig veel meer prikkels te verwerken. Alle social media platforms, geluiden, video’s, nieuwsberichten, foto’s, reclameborden en advertenties. Door je meldingen uit te zetten, zal je minder drang voelen om naar je mobiel te grijpen. Natuurlijk kan je niet van de ene op de andere dag zomaar stoppen. Maar probeer voor jezelf realistische doelen te stellen om je social media gebruik te verminderen en bouw het langzaam af.

 

 • Realiseer je dat niet alles het perfecte plaatje is op social media.
  Veel foto’s en video’s op Instagram of TikTok zijn bewerkt. Een filtertje hier en een effect daar. Het geeft een vervormd beeld van de werkelijkheid weer. Wees daarom altijd bewust van dit feit en kijk ook kritisch. Niemand is perfect en iedereen is goed op zijn/haar eigen manier!

 

 • Luister naar je eigen lichaam.
  Last, but not least! Dit is misschien wel de belangrijkste tip van allemaal. Neem een paar keer per dag een momentje voor jezelf. En stel jezelf de volgende vragen: ‘Hoe voel ik me?’, ‘Ben ik overprikkeld?’, ‘Heb ik hoofdpijn?’, ‘Ben ik eigenlijk heel erg moe?’.Is het antwoord op de laatste vragen ‘ja’? Trap dan even op de rem. Ga een rondje wandelen, doe een powernap of kijk je favoriete serie. Durf nee te zeggen en kies voor jezelf. Als je dicht bij jezelf blijft, kun je heel ver komen!

 

JOMO in beeld gebracht in een afbeelding. Als het lukt om de FOMO van je af te zetten, creëer je JOMO: Joy Of Missing Out. Je vindt het dan niet erg meer dat je niet overal bij kan zijn!
Als het lukt om de FOMO van je af te zetten, creëer je JOMO: Joy Of Missing Out. Je vindt het dan niet erg meer dat je niet overal bij kan zijn!


PS: Wil je meer weten over lekker in je vel zitten en goed voor jezelf zorgen?
Kijk ook eens op de site van het Rode Kruis: www.rodekruis.nl/wat-doen-wij/hulp-in-nederland/coronahulp-in-nederland/lekker-in-je-vel-tips/

Back To Top