Skip to content

Studiescool bereidt jou voor op de examens: dit zijn de beste tips! (2/2)

Je wordt wakker van de zenuwen en stress. Badend in het zweet word je wakker van je nachtmerrie over Engels… We willen natuurlijk niet dat dit bij jullie gaat gebeuren! In het eerste blog gaven we jullie al tips voor een goede voorbereiding.

Vlak voor, tijdens en na het maken van het examen zijn er ook een aantal dingen waar je op kan letten om het optimale resultaat te behalen. Lees in dit tweede blog de beste tips voor de week van het eindexamen!


Tips vlak voor je examen:

1. Kom uitgerust naar je examen.
Zorg dat je de nachten voor je examen voldoende slaap pakt. Het heeft geen zin om de nacht ervoor tot laat in de avond te stampen. Ook vroeg in de ochtend nog alle kernbegrippen herhalen heeft geen zin.

Je hersenen hebben namelijk tijd nodig om de geleerde stof op te slaan. De leerstof, waar je overdag aan hebt gewerkt, wordt ‘s nachts in je slaap verwerkt. Daarnaast zorgt een goed slaapritme voor een uitgerust gevoel, waardoor je je weer beter kan concentreren.

Een foto van een (fictieve) leerling die in bed ligt te slapen.
In je slaap verwerk je de lesstof. Trek dus geen nachten door tijdens het examen!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Doe een ‘factcheck’: wat mag je meenemen naar je examen?
Bij een goede voorbereiding hoort ook de vraag: “Wat mag ik wel en wat mag ik niet meenemen naar mijn examen?’’ Bij sommige examens mag je bijvoorbeeld een grafische rekenmachine meenemen, bij sommige examens weer niet.

Dit is vaak het laatste punt van aandacht bij examenkandidaten. Maar als jij weet wat je mee mag nemen, neemt dat onbewust al een stukje stress weg.

Twijfel je toch nog? Vraag het dan na bij je docent of check wat je mee mag nemen op deze website. Maak eventueel al een lijstje van spullen die je nodig gaat hebben. Of nog beter: stop ze alvast in je tas!

 

3. Heb vertrouwen in jezelf!
Dit is de allerbelangrijkste tip die wij jullie kunnen geven: geloof in jezelf! Alle jaren die je op school hebt doorgebracht, zijn allemaal al ter voorbereiding voor de eindexamens geweest. Je hebt al laten zien dat je het kan.

In die tijd en in de extra maand voorbereiding heb je keihard geoefend om straks een goed cijfer te halen. Dus die laatste loodjes gaan ook vast ook lukken!

Zelfvertrouwen tip:
Maak de dag voor het examen wat makkelijke opdrachten. Daarmee versterk je je zelfvertrouwen en begin je met een goed gevoel aan het examen!

Maak géén moeilijke opdrachten meer vlak voor het examen. Zorg dat je dat al eerder hebt gedaan tijdens je voorbereiding. Zo heb je nog kans om op tijd vragen te stellen. Anders bezorg je jezelf onnodige stress als het die laatste dag niet lukt door de zenuwen.


Tips tijdens het examen:

1. Zorg dat je op tijd aanwezig bent, blijf rustig en schrijf netjes!
We snappen dat je graag nog even in bed blijft liggen. Toch willen we liever dat je op tijd aanwezig bent. Het geeft je alleen maar meer stress als je te laat komt en zo kan je ook nog een fijne plek in de gymzaal kiezen.

Probeer daarnaast kalm te blijven. Vaak komen leerlingen bizarre vragen tegen in het examen. Lees het in dat geval nog twee keer door en denk eerst rustig na. Stressen helpt je absoluut niet!

Eén van de belangrijkste dingen tijdens het examen: zorg ervoor dat iedereen je handschrift kan lezen! Docenten kijken je examen na en als ze het niet kunnen lezen wordt het fout gerekend. Dus, schrijf rustig en houd je pen niet te strak vast om kramp in je vingers te voorkomen.

Let op: vergeet je naam niet op te schrijven, lever alle werkbladen en kladblaadjes in en zorg dat je niets bent vergeten.

 

2. Kijk het examen door, en vergeet de punten per vraag niet!
Door het examen eerst even helemaal door te kijken, weet je hoeveel vragen er zijn en welke onderwerpen gevraagd worden. Begin bij de vragen die je al weet, ga daarna verder met de moeilijke opdrachten.

Kijk ook gelijk naar het aantal punten dat je kan verdienen per vraag. Dit geeft je een idee hoe uitgebreid je antwoord moet zijn. Ook kan je eventueel, in het geval van twijfel of tijdnood, de vragen eruit pikken die de meeste punten opleveren.

 

3. Schrijf altijd iets op!
Weet je het echt nou echt even niet meer… gok iets! Ook bij de open vragen; schrijf altijd iets op. Ook al denk je dat het helemaal fout is.. Laat je het leeg, dan gooi je een punt weg en dat is super zonde.

Alleen het opschrijven van een wiskundige formule kan je soms al punten opleveren, net als de berekening. Kom je in tijdnood? Ga dan nog langs de meerkeuzevragen en kruis iets aan. Zo heb je in korte tijd toch nog een paar vragen ingevuld.

 

4. Werk je antwoorden volledig uit.
Bedenk voordat je de vraag leest wat ze precies van je willen weten. Vaak proberen ze je te verwarren en daarmee uit je concentratie te brengen. Maar onthoud goed: welke informatie vragen ze echt van je? Goed lezen is the key!

Schrijf echt alleen op wat ze vragen. Als er staat “Gebruik voor je antwoord niet meer dan 30 woorden”, gebruik dan ook maximaal 30 woorden! Ze rekenen het namelijk echt fout. Ook als je 3 redenen moet geven en je weet er vijf, schrijf er dan drie op! Schrijf in dat geval de antwoorden op waar je echt zeker van bent dat ze kloppen.

 

5. Gebruik de tijd goed en blijf niet te lang hangen.
Snap je een vraag niet? Ga dan verder met de volgende vraag. Veel leerlingen blijven hangen bij de moeilijke vragen. Zonde van je tijd en de punten… Laat je ook niet gek maken door klasgenoten die al eerder klaar zijn. Neem de tijd, jij weet zelf het best hoe lang je nodig hebt!

Heb je tijd over, controleer al je antwoorden. Moest je iets berekenen, staat de juiste eenheid erbij? Is je uitleg helder genoeg? En heb je de hele berekening opgeschreven? Het kost je punten als je deze dingen niet doet.

Een foto van een leerling die een berekening heeft uitgeschreven op papier.
Je berekening levert ook al punten op. Schrijf deze dus altijd op!

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Na het examen:

1. Check je antwoorden!
Na het examen kan je je antwoord gelijk checken op www.examenblad.nl. Als je ‘s ochtends een examen hebt gemaakt staan de antwoorden rond 14.00 ‘s middags vaak wel op de bovengenoemde website. Schrijf je antwoorden op een extra kladblaadje als je tijd over hebt, zo kun je ’s middags al een inschatting maken hoe je het examen hebt gemaakt.

 

2. Heb je een klacht? Meld het bij LAKS
Is er iets gebeurd in jouw school terwijl jij je examen aan het maken was of heb je een klacht over een vraag? Deze kan je melden bij het LAKS. Dit kan ook telefonisch.

Het LAKS verzamelt alle klachten en kunnen daarmee vragen om een soepelere normering of zelfs het schrappen van een vraag!

Een foto van iemand die een LAKS t-shirt draagt.
Het LAKS verwerkt alle binnengekomen klachten van examenkandidaten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En tot slot hebben we nog een paar adviezen voor jullie: drink voldoende (niet te veel suiker en energiedrankjes), eet gezond, kauw kauwgom voor een betere concentratie en doe leuke dingen tussen de examens door! 

Studiescool wenst alle examenkandidaten alvast heel veel succes met de laatste loodjes. Neem ruim de tijd voor de voorbereiding, pak voldoende rust en zet hem op!

Back To Top