Skip to content

Studiescool bereidt jou voor op de examens: dit zijn de beste tips! (1/2)

De examens… Voor veel leerlingen komt het steeds dichterbij. Drie uur lang op een stoel zitten, concentreren en heel veel schrijven. Hoewel dit een hele spannende tijd is, geeft een goede voorbereiding je een grote voorsprong. Lees in dit blog de beste tips ter voorbereiding op je eindexamens!

1. Maak een planning.
Al je examens zijn verspreid over een periode van twee weken. Het is dus niet handig om op het laatste moment te beginnen met leren. Maak daarom op tijd je planning en neem ruim de tijd. Als je ongeveer 4 weken tot een maand voor je examens begint met plannen en leren, geef je jezelf genoeg tijd om alle stof uiteindelijk te beheersen.

Vergeet niet om ook je pauzes in te plannen! Deze zijn net zo belangrijk als het leren zelf. Pauzes zorgen ervoor dat je effectiever kan leren en voorkomen dat je oververmoeid raakt. Om een goede planning te maken, verdeel je de leerstof in kleine stukken. Schrijf duidelijk op welk vak, welk onderwerp en welke hoofdstukken je daarvoor gaat leren. Probeer om elk (half) uur een ander vak te leren. Neem ook de pauzes mee in je planning. Zo maak je een heel dagschema, dat je stap voor stap kan volgen. Wil je hier meer over weten? Je vindt extra informatie over het plannen in dit blog.

Voorbeeld van een ochtendplanning

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Leer niet alles in één keer!
Alles in één keer leren heeft natuurlijk geen zin. Je hersenen hebben maar een beperkte capaciteit voor het kortetermijngeheugen. Met veel herhaling, duidelijke samenvattingen en korte leerblokken blijft de leerstof uiteindelijk in je langetermijngeheugen hangen. En dat is precies wat je wil voor je eindexamen!

 

3. Neem genoeg pauzes.
Het is voor niemand haalbaar om de hele dag door te leren. Pauzes horen daarom ook bij je planning. Na een uur leren, neem je een pauze van twintig minuten. Probeer in je pauze te bewegen; ga even lekker naar buiten, loop een rondje door het park of pak een voetbal.

Even helemaal iets anders doen geeft je ontspanning en nieuwe energie. Na de pauze merk je dat je de leerstof makkelijker onthoudt. LET OP: neem géén langere pauze dan een half uur. Daarmee wordt de drempel om te beginnen weer te hoog. Zet een alarm tot je volgende pauze zodat je je planning kan blijven volgen.

 

4. Gebruik oude examens om te oefenen.
Met behulp van oude examens train je je hersenen door de situatie na te bootsen. Je went hiermee alvast aan de vraagstelling, tijdsduur van een examen en wat voor soort antwoorden ze van je verwachten. Oefen eerst een uur. Gaat dit goed en heb je het al redelijk onder de knie? Ga dan verder met anderhalf, of twee uur.

Bouw het langzaam op totdat je aan de volledige 3 uur van een examen zit. Op deze manier bereid je jezelf optimaal voor en kom je er niet op het laatste moment pas achter dat drie uur eigenlijk best lang is…

Een foto van iemand die oefenexamens aan het doen is.

Wij raden jullie aan om per vak minimaal 3 oude examens te oefenen. Zo ga je een patroon ontdekken in de vraagstelling en de onderwerpen. Je weet een beetje wat je kan verwachten en welke onderwerpen steeds terugkeren. Check natuurlijk ook het antwoordmodel en vergelijk de gegeven antwoorden met jouw eigen antwoorden.

Bij vragen of dingen die je opvallen of nog niet helemaal duidelijk zijn, schakel je natuurlijk je (vak)docent in! De onderwerpen die nog niet zo makkelijk gaan, plan je vaker in en oefen je nog eens extra. Kijk ook goed naar de vragen die gesteld worden en wat voor soort antwoord ze precies van je verwachten. Daarmee voorkom je de meeste fouten.

 

5. Combineer verschillende leerstijlen; maak het leuk voor jezelf.
Gebruik voor het leren verschillende methodes: lees boeken, bekijk filmpjes, schrijf samenvattingen, teken mindmaps en maak geheugentrainingen. Door dit allemaal uit te proberen, vind je uiteindelijk een leerstijl die het best bij jou past. Daarnaast maakt dit het leren ook interessanter omdat je regelmatig afwisselt.

Gebruik kleurtjes, tekeningetjes en plaatjes. Daarmee maak je het leuker om te leren en koppel je de theorie aan beeld. Hierdoor is de leerstof makkelijker te onthouden. Ook voor beelddenkers is dit een grote aanrader. Wil je meer weten over verschillende leerstijlen? Lees er alles over in deze blogserie!

 

6. Leg de examenstof in je eigen woorden uit (aan iemand anders).
Door de stof in je eigen woorden uit te leggen, herhaal je de theorie en pas je het aan op je eigen niveau en woordenschat. Je kijkt zo nog eens op een andere, actieve manier naar de onderwerpen en komt hiermee misschien weer tot nieuwe inzichten. En het is natuurlijk ook veel gezelliger als je het samen met iemand anders doet. 😉

7. Leer in een rustige omgeving.
Nieuwe stof neem je het makkelijkst op in een rustige omgeving. Het is belangrijk om voor zo min mogelijk afleiding te zorgen, dus géén telefoon, géén iPad, géén laptop. Tenzij je daar natuurlijk begrippen opzoekt. Maar probeer jezelf echt van alle social media af te sluiten als je aan het leren bent.

Zet je iPad en telefoon op ‘niet storen’ om meldingen van apps niet te zien. Zo kom je ook niet in de verleiding! Houd daarnaast ook je tafel schoon en opgeruimd. Leg boeken die je op dat moment niet gebruikt aan de kant en laat papiertjes niet slingeren. Op die manier heb je minder prikkels en kan je je beter concentreren.

Hoe meer spullen je op tafel heb liggen, hoe onrustiger je brein wordt. Leg alleen datgene op tafel wat je op dat moment nodig hebt.


8. Vraag externe hulp.
Kom je er toch niet goed uit en wil je graag hulp bij lastige vakken? Vraag je vakdocent op school om extra uitleg of zoek externe hulp. Je kan daarnaast altijd terecht bij Studiescool voor extra tips. Ook zullen we de komende tijd examentips delen op onze socials. Houd deze dus goed in de gaten!

Studiescool wenst alle examenkandidaten alvast héél veel succes met de laatste loodjes. Neem ruim de tijd voor de voorbereiding, pak voldoende rust en zet hem op!

Back To Top