Skip to content

Knallen met je profielwerkstuk: zo pak jij dat aan! (deel 2)

In ons vorige blog uit deze serie hebben we de opzet van het profielwerkstuk besproken. In dit blog lees je meer over de valkuilen en ‘struggles’ van leerlingen.
Ook geven we jullie een paar tips om het optimale uit jezelf en je verslag te halen!

Let op de volgende dingen bij je profielwerkstuk:

1. Tijd

Uitstellen omdat het nog lang geen deadline is en je denkt nog genoeg tijd te hebben; hier gaan veel leerlingen de mist in. Het is heel belangrijk om een realistische en duidelijke planning voor jezelf te maken. Probeer elke dag minstens een uurtje aan je verslag te werken. Op die manier hoef je niet uren achter elkaar te zwoegen, maar bereik je wel hetzelfde resultaat. Een veelgemaakte fout is dat leerlingen beginnen met de leuke details en het grotere werk vergeten. Zet in de planning ook duidelijk wat je per stap gaat doen. Als het zware werk gedaan is, kan je nog tijd maken om de ‘leuke’ details toe te voegen.

Check de bovenstaande onderdelen. Zo zorg je ervoor dat het voor jezelf duidelijk blijft waar je mee bezig bent.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

voorbeeld logboek

2. Logboek

Houd je logboek zorgvuldig bij. Vaak wordt het logboek vergeten en komen leerlingen er net voor de deadline pas achter dat zij ook nog een logboek moeten invullen. Het scheelt je heel veel werk als je vanaf het begin alles al in je logboek zet. Dit kan gewoon een tabel zijn waarin je je uitgevoerde taken beschrijft en de daaraan bestede uren noteert. Bijvoorbeeld, het lezen van een bron of het verantwoorden van je gekozen onderwerp. Zo kan je docent uiteindelijk zien wat je hebt gedaan, hoeveel tijd je daaraan hebt besteed en of je aan het minimale urencriterium hebt voldaan. 


3. Formulering van je vragen


Zorg voor heldere hoofdvraag & deelvragen. In het vorige blog heb je kunnen lezen hoe je deze vragen kan maken. Zijn de vragen onduidelijk of nog een beetje vaag, dan wordt het moeilijk om een helder verhaal te schrijven.

Vraag daarom ook altijd mensen uit je omgeving om je profielwerkstuk even te checken. Docenten, familie, vrienden, etc. Het bespaart je een hoop tijd en moeite, wat je eventueel later weer zou moeten inhalen.


4. Bronnen

Veel lezen, bronnen onderzoeken en in eigen woorden samenvatten; bronnenonderzoek is een groot onderdeel van je werkstuk. Vanuit boeken, tijdschriften en internet kan je veel bruikbare informatie halen om je profielwerkstuk te vullen. En dit neemt veel tijd in beslag. Vaak wordt dit door leerlingen onderschat, dus neem hier ruim de tijd voor! Als je de bronnen uitkiest, filter ze dan ook gelijk op bruikbaar of niet bruikbaar. Check hierbij het volgende:

  • De publicatiedatum 
  • Betrouwbaarheid van de site of het artikel 
  • Is het vanuit een objectieve blik geschreven
  • Staan er geen typefouten in de tekst?

Als reminder, een bron is opgebouwd uit de volgende onderdelen:

 

 

 

 

 

 

Vat de informatie uit de bronnen samen in je eigen woorden en voeg toe wat je al weet. Zo krijg je een mooie mix van onderdelen.


5. Praktische onderzoek

Regel alles op tijd voor je praktische onderzoek. Voor sommige leerlingen is het lastig om een praktisch onderzoek uit te werken. Denk aan, interviews, stage, veldwerk of onderzoeken op de werkvloer. Het is voor zowel de partij waar je langsgaat als voor jezelf, van belang dat je dit op tijd regelt. Het liefst wil je je praktische onderzoek zo vroeg mogelijk doen. Het kost vaak veel tijd om samen een datum te plannen. Bereid je bezoek goed voor, lees je in en schrijf de vragen op die je wil stellen. Kijk ook naar wat school van jou verwacht op dit onderdeel van je werkstuk. Dit kan je eventueel ook navragen bij je docent.

We hopen dat je na het lezen van deze twee blogs over het profielwerkstuk, helemaal voorbereid bent om te beginnen. Veel succes met het schrijven en we zien graag jullie profielwerkstukken voorbij komen!

Voor meer tips, bekijk ook zeker even deze site: https://www.examenoverzicht.nl/examen-informatie/algemeen/profielwerkstuk

Back To Top