Skip to content

Knallen met je profielwerkstuk: zo pak jij dat aan! (deel 1)

Eén van de belangrijkste voorwaarden om examen te mogen doen: het profielwerkstuk. Veel leerlingen lopen tegen hier tegenaan. ‘’Het is zoveel werk…’, ‘Waar moet ik beginnen?’, ‘Ik weet toch niet hoe ik een onderwerp kies…’’ In dit blog lopen we samen de onderdelen van het profielwerkstuk langs zodat jij uiteindelijk een fantastisch profielwerkstuk kan inleveren!

De 8 ‘heilige onderdelen’ van jouw profielwerkstuk:

1. Voorblad & titel

Je begint een werkstuk altijd met een voorblad, dit is de voorkant van je verslag. Bovenaan staat de titel van je verslag. Daaronder vermeld je je naam, klas, vak, docent & datum. Om de aandacht van de lezer te trekken, kan je een prikkelende afbeelding of illustratie toevoegen.

2. Voorwoord

In het voorwoord schrijf je een persoonlijk stukje over je profielwerkstuk. Wie wil je bedanken? Wat heeft je aan het denken gezet om dit onderwerp te kiezen? Of waardoor ben je geïnspireerd?

3. Inhoudsopgave

Het is fijn om een duidelijke indeling van je verslag te hebben. In de inhoudsopgave maak je een lijst met al je onderwerpen en de bijbehorende paginanummers. Zo kan iemand snel navigeren tussen pagina’s of kopjes.

4. Inleiding

Dit is een van de eerste onderdelen waarbij je inhoudelijk aan de slag gaat. Bij de inleiding stel je je onderwerp op een duidelijke en serieuze manier voor. Ook vermeld je hierin al je hoofdvraag zodat de lezer weet wat jij gaat onderzoeken. Je geeft een aantal argumenten waarom jij het belangrijk vindt dat dit onderzocht wordt.

5. Hoofdvraag en deelvragen

Misschien wel het belangrijkste onderdeel van je profielwerkstuk: de hoofdvraag. In andere woorden, de onderzoeksvraag. Je maakt een passende vraag bij het onderwerp dat je gekozen hebt. In het gehele werkstuk beantwoord je de hoofdvraag. En om dat overzichtelijk te maken voor jezelf en de lezers gebruik je deelvragen. Deelvragen zijn kleine helpende vragen die het wat makkelijker maken om je hoofdvraag te beantwoorden. Het geeft je de mogelijkheid om er dieper op in te gaan en alvast wat kleine hints te geven naar het antwoord op de hoofdvraag. Maak per deelvraag een hoofdstuk en werk dan ongeveer twee A4’tjes uit.

Een afbeelding met daarin een voorbeeld hoofdvragen en voorbeeld deelvragen.Let op: maak de vraag niet te smal
of te breed. Daarmee voorkom je dat je alles wil en moet beantwoorden. Maar maak het ook geen makkelijke, gesloten vraag die je zo kan beantwoorden met ja of nee. Zorg er dus voor dat het een open vraag is.

 

 

 

 


6. Conclusie

In de conclusie herhaal je om te beginnen nog een keer de hoofdvraag. Daarna geef je in dit hoofdstuk duidelijk antwoord op deze hoofdvraag.

7. Samenvatting

In een samenvatting beschrijf je kort en bondig waar het onderzoek over gaat en wat daar de conclusie van is. De belangrijkste onderdelen uit je onderzoek verwerk je hierin. De lezer kan hier eigenlijk in het kort je hele profielwerkstuk lezen.

8. Bronnenlijst en bijlagen

Om af te sluiten som je al je bronnen op in één lijst. Zo weet jouw docent welke websites en/of boeken je hebt gebruikt. Je volgt hierbij de regels van je school en zet ze altijd in alfabetische volgorde. Een bron is opgebouwd uit de volgende onderdelen:

 

 

 

 

 

 

De bijlagen komen na de bronnen op een nieuwe bladzijde. Hierin zet je de interviews die je gedaan hebt, tabellen, grafieken, afbeeldingen en eventueel andere bronnen. De bronnen komen alleen in de bijlagen als ze te groot zijn om in je profielwerkstuk verwerkt te worden. Dit was bij ons voorbeeld het geval. Kleine afbeeldingen mogen natuurlijk wel in het onderzoek zelf komen.

Tijdens deze laatste stap voeg je ook de paginanummers toe. Veel leerlingen vergeten deze kleine details, maar ze maken je profielwerkstuk nèt even wat professioneler!

Lees in het tweede deel van ons volgende blog over de struggles van het profielwerkstuk en tips om er het beste uit te halen!
Nu al meer inspiratie nodig? Check dan even deze site: https://www.profielwerkstuk.nl/inspiratie/

Back To Top